1. Com era el cine abans?

Els cines eren pràcticament igual als d’ara. Els cines de poble eren grans. La majoria dels espais on estaven aquests, també s’utilitzaven pels teatres. Per projectar les pel·lícules, ho feien amb un projector, el qual és semblant als que hi ha actualment, fins i tot, hi ha cines on encara s’utilitzen. Normalment, només hi havia 1 o 2 sales, i sovint feien 2 pel·lícules seguides. Si anaves a la part de dalt, que li deien “galliner” era més barat que a baix. 

2. Com eren les discoteques abans?

Les discoteques, també eren semblants a les actuals. Eren uns locals grans en els qual hi cabia molta gent. Hi havia més d’una sala amb diferent tipus de música i hi havia barres amb pistes per ballar. La música, la majoria era en anglès i de tant en tant posaven música per ballar i altres cops música lenta. 

3. Quines diferències principals destacaríem amb l’actualitat?

Es treballava quan erets més jove i molt. No tothom podia estudiar, abans una trucada telefònica costava més que actualment, també puc dir que no es consumia tant com ara i s’utilitzaven pessetes en comptes d’euros. També destaca el fet d’haver-hi més aparells tecnològics, ja que ara no se surt tant a l’aire lliure per el fet d’haver-hi els mòbils. 

4. Vivíeu aquí des de sempre o heu vingut d’un altre lloc?

Mare: Fins als vint anys, vivia en una casa de pagès i després en una casa nova amb la meva família, al cap de vint-i-vuit,venir a viure en aquesta casa. Però tot i això, sempre he viscut a Gurb.

Pare: Abans vivia en un pis de Tona amb la meva família, i als 28 anys vaig venir a viure aquí. 

5. Com era l’escola?

Mare: Fins a 4t de primària, anava aquí a Gurb, a les escoles velles, les classes estaven separades entre nens i nenes i tots els cursos de primària anaven a la mateixa classe, però els separaven amb bancs. A 5è, vaig anar a Vic amb les monges, no hi havia nens i érem unes 35/40 nenes a la classe. Algunes monges feien les classes, amb aquestes, fins a 5è/6è de primària, s’anava amb uniforme. 

Pare: A la meva classe els pupitres eren individuals i hi havia tant nens com nenes. Vam portar un “uniforme” , que era una bata blava, fins als onze anys.

6. Com eren els vehicles?

Els cotxes d’abans, no eren tan segurs com els d’ara i a part eren més petits. Normalment només tenien 4 marxes i no n’hi havia d’elèctrics. A més a més, hi havia menys marques i colors que ara, hi havia menys varietat. 

7. Com eren els mestres? Quins eren els càstigs que posaven?

Mare: Al Parecoll, la majoria de professores eren monges i en els cursos més grans la majoria eren mestres. Alhora de castigar-nos, ens feien sortir de classe o escriure “no copiaré mai més” molts cops, tot i això, no ens feien cap tipus de càstig físic. 

Pare: Els mestres alhora de castigar-te a vegades ens pegaven o bé ens feien copiar frases tipus “no molestaré en classe” molts cops, a vegades també ens feien fer esquatsmirant la paret, però en aquell cas, no ens podíem aixecar fins que ens ho diguessin. Els mestres a part, alguns d’ells fumaven a classe, no sé del tot si podien, però n’hi havia que ho feien. 

8. Viatjàveu molt?

Mare: No, no viatjaven, però algun cop, havíem anat a la muntanya. El primer cop que vaig anar a la platja, va ser amb les meves amigues. 

Pare: No, no vaig viatjar mai. 

9. Estudiàveu català?

Mare: Sí, a partir de 6è, s’ensenyava com a assignatura, i a casa en parlava. 

Pare: No, no ens ensenyaven català a l’escola, però a casa parlaven català. 

10. Apreníeu anglès a l’escola?

Mare: Sí, sí que s’ensenyava, de fer era una assignatura. 

Pare: No, a l’escola no ens n’ensenyaven, però, havia un extraescolar que feien anglès. 

11. Quan us vau posar a treballar? De què?

Mare: Em vaig posar a treballar als 17-18 anys en una fàbrica de llet al sector del laboratori, la meva tasca, era analitzar la llet. 

Pare: Em vaig posar a treballar als 14 anys com a cambrer en un bar de Tona.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accepto les Cookies    Más información
Privacidad